onsdag 4. september 2013

John Ertzgaard motiverer FemiRoma kvinnene med gode tips og glimt i øyet!

 


Jeg møter en karismatisk tidligere friidrettsutøver, John Ertzgaard på vår samling hos SPIS på Grünerløkka. Han forteller om sine meritter som friidrettsutøver med en ro og en trygg fremføring. Hva kan vi FemiRoma kvinner lære av denne mannen som ble europamester og nummer 12 i verden på sprint ?


Det er enkelt å lytte til John's behagelige stemme og hans karismatiske væremåte. John satte seg et mål som niåring om å bli verdens beste sprinter. Nok en gang - Det sitter i hodet! Det er bare å bestemme seg. Riktignok ble han ikke verdens beste,  men er vel fornøyd med å være blant de tolv beste i verden.


John Ertzgaard er en norsk tidligere friidrettsutøver av ugandisk opphav. Han var mange år i toppen av norsk sprint siden 1994 da han kvalifiserte seg til sitt første juniorverdensmesterskap. Internasjonalt markerte han seg i 1999 som U23 Europamester og VM-semifinalist på 200 m. I 2000 fikk han kongepokalen og deltok i sommer OL 2000 i Sydney. I 2004 ble han tildelt Norges Friidrettsforbunds fortjenestemedalje. Han har representert Raufoss IL store deler av sin karriere.
Etter en rekke skader la han i 2008 opp sin internasjonale karriere og ble student på BI samt sportssjef ved Wang Toppidrettsgymnas. Idag er han også idrettslig leder i idrettsklubben Tjalve.

Her gir John oss tips til maraton og maratontrening:

Fallgruver til treningen/forberedelsene til maraton
Too much too fast and too soon = skader - Ikke bli for ivrig. Lag deg en plan og hold deg til den! Er man fersk som løper må man bruke tid til å la kroppen tåle belastningen. Man må bygge seg opp sakte for å slippe skaser.

Det er viktig med nok relevant trening (løping) for at muskulatur og skjelett skal kunne tåle belastningen.

Det er viktig å trene nok langturer før maraton - gjerne turer på 2,5 - 3 timer - Turene skal være rolige i starten. Vikigere med varighet på øktene enn å ha høy fart

Tren på å drikke underveis på lange langturer slik at magen tåler inntak av drikke og næring under maraton.

Ha treningsøkter i maratonfart. Viktig å trene på det man skal bli god på. Kontinuerlige treningsøkter hvor man varierer farten på over under og på maratonfart.

Men husk at disse treningsøktene er TØFFE og krever god restitusjon for at de skal absorberes.

Hvile nok siste uken - sove nok og trene lite nok!

Lurt å tenke på i selve maratonløpet
Nye sko er viktig
Drikke nok og nok salter i drikken - ikke bare sukker. drikk fra start, ikke vent til du er tørst. Ikke drikk vanvittige menger, men små mengder jevnt hele veien.

Test aldri ut nye drikker og gels på selve maraton. - du kan få dårlig mage, hold deg til det som har fungert på de lengste treningsøktene.

Pass deg for å ha for små sko. Føttene utvider seg i varmen.

Ikke start for fort!!!!! Det beste er å starte rolige og tenke at jobben srter etter 25-30 km. Det skal føles lett og kontrollert i starten.

GOD TRENING ALLE SAMMEN :-)






2 kommentarer:

  1. Arina - nå funker kommentarfeltet - juhuuuu

    SvarSlett
  2. Elsker de som får en maraton til å virke så lett som bare det. :-) Det er motiverende for en fersking:-)

    SvarSlett